sunnuntai 5. maaliskuuta 2017

Linkitysmerkintä, jolle ei loppua tule! {L}

"Kaikki, mikä suomalaisessa keskustelukulttuurissa on pielessä, tiivistyy siihen, miten puhumme Johanna Tukiaisesta. Media heitti ensimmäisen kiven ja verkkokeskustelijat seurasivat perässä hurmoksen vallassa."

Täytyy myöntää, että itsekin olen joskus syyllistynyt Tuksun pejoratiiviseen käsittelemiseen. Se on paha. Yritän tehdä asiasta parannusta.

Ylen sivuilla julkaistui Sari Blomqvistin kirjoittama artikkeli Johanna Tukiaisesta. Oi, katso:

“Media teki minusta hirviön”

...

"Keliaakikoilla ei ole vaihtoehtoja, mutta muotidieettinä gluteenittomuus näyttää olevan tarpeeton terveysriski."

Anniina Wallius puhuu gluneenittoman ruokavalion riskeistä. Oi, katso:

Tutkimus varoittaa dieettikikkailusta: Gluteeniton ruoka voi aiheuttaa syöpäriskin

...

"Informaatiovaikuttamista, joka ei yhtään selvennä keskustelua, sanoo ulkoministeriössä työskentelevä päällikkö uudesta venäläissivustosta."

Ja aiheena on Venäjän sivusto, jolla leimataan sellaisia uutisia ja uutislähteitä, jotka ovat ristiriidassa Venäjän suuren johtajan Putinin ylvään katsannon kanssa, valeuutisiksi. Asiasta kirjoitti Risto Mattila. Oi, katso:

Ulkoministeriön päällikkö arvostelee Venäjän valeuutissivustoa: "Epäoikeudenmukaisia" uutisia leimattu valeuutisiksi

PS Ylessä itsessäänkin on harrastettu paljon typerää informaatiovaikuttamista. Kerran Ylen ohjelmassa oli Jussi Halla-aho, ja toimittaja nimitti tätä rotutohtoriksi. Ja Ylessä on jatkuvasti nimitelty toisinajattelevia demokratiaa ja oikeusvaltiota kannattavia ja poliittista väkivaltaa ja rasismia vastustavia ihmisiä äärioikeistolaisiksi tai maahanmuuttovastaisiksi. Mitä tulee jälkimmäiseen, niin Suomessa toki on kategorisesti maahanmuuttovastaisia ihmisiä, mutta nämä ovat suurin piirtein kaikki Pohjois-Korean järjestelmän kannattajia. Yle ei kutsu näitä ihmisiä kuitenkaan äärioikeistolaisiksi tai maahanmuuttovastaisiksi.

...

"Syyrialaisyntyisen Mohammad Rashekin mielestä ketään ei motivoi kotona istuminen. Omalla motivaatiolla voi kasvattaa juuret paikkakunnalle."

Terhi Marjakangas kirjoitti tästä hirveän kivasta ja ehkäpä hyvinkin integroituneesta ulkomaalaistaustaisesta ihmisestä. Oi, katso:

Mohammad opetteli Kainuussa hiihdon, luistelun ja aikataulut: "Ei ole helppoa olla hyödyllinen"

PS Miehen etunimi on Mohammad, eli mies on muslimi tai ainakin muslimitaustainen. Mutta todellinen lakmustesti sille, että onko kyseessä todellinen ihmiskasvoinen muslimitaustainen, olisi kysyä mieheltä, että oliko oikein, että islamin perustaja profeetta Muhammad orjuutti ihmisiä ja raiskasi naispuolisia orjiaan ja määräsi seuraajansa valloittamaan miekalla maailman islamille.

...

"Ruotsalaisilla on Suomesta myönteinen mutta pinnallinen kuva, käy ilmi Tukholman Suomi-instituutin teettämästä kyselystä."

Anna Karismo kirjoittaa ruotsalaisten Suomi-kuvasta. Oi, katso:

Ruotsalaisten Suomi-tietämys on heikko – yleisimmin tunnetaan luonto ja sauna

...

"Vain joka kuudes kuolevien potilaiden kanssa tekemisissä oleva lääkäri kannattaa eutanasian laillistamista. Tämä selviää Lääkäriliiton tammikuussa tekemästä kyselystä."

Kalle Mäkelä kirjoittaa eutanasian kannattamisesta ja vastustamisesta. Oi, katso:

Kuolevia potilaita hoitavat lääkärit vastustavat eutanasiaa muuta lääkärikuntaa voimakkaammin

PS Oma äitinikin kärsi loppumetreillä melko paljon, mutta pelkään kaltevaa pintaa. Eli mihin eutanasian laillistaminen todennäköisesti ennen pitkää johtaisi. Monet omaiset ja muut ihmiset voisivat alkaa omaksumaan sellaisia ajatuksia, että toinen on taakka omaisille ja taakka yhteiskunnalle.

...

Poliisihallitus on nyt jättänyt kanteen Suomen vastarintaliikkeen kieltämiseksi. Kyseessä on selkeästi uusnatsistinen eli nykymuotoista kansallissosialismia kannattava järjestö. Se kannattaa myöskin yhteispohjoismaisen valtion luomista. Kanteesta kirjoitti Jussi Virkkunen. Oi, katso:

Poliisihallitus jätti kanteen Vastarintaliikkeen lakkauttamiseksi

PS Olin itse kirjoittanut poliisihallituksen aikeesta taannoin. Järjestön kieltämisessä on kuitenkin se vaara, että Vastarintaliikkeen jotkut jäsenet radikalisoituvat. Ja toiseksi, toimiessaan maan alla liike on vaikeammin viranomaisten valvottavissa. Mutta itsehän kuitenkin ilmaisin tuossa merkinnässä kannattavani ajatusta. Aika näyttää, olinko oikeassa.

...

Jyri Hänninen kirjoittaa pahamaineisesta panamalaisesta asianajotoimistosta Mossack Fonsecasta ja Panaman papereista. Kyse on yrityksestä, joka on auttanut lukemattomia yrityksiä ja yksittäisiä suhteellisen varakkaita ihmisiä kiertämään veroja niin laillisesti kuin laittomasti. Ja tällaisia on vielä runsaasti muitakin maailmassa. Oi, katso:

Pahuuden asianajotoimistosta tuli eliitin painajainen – Panaman paperit -jättivuoto kertoo veroparatiisin rikoksista

...

"Karhun mielestä hulluus kahlitsee mieltä. Suljetuilla osastoilla ei tehdä suurteoksia."

Hulluudessa ei ole mitään romantisoitavaa, toteaa näytelmäkirjailija E.L. Karhu. Kyllä, näin todella onkin. Mielisairaus tekee pahaa sairaalle itselleen, ja se on vaikea asia myös omaisille. Ja on syvältä, miten Kaunis mieli- elokuvassa romantisoitiin skitsofreniaa.

E.L. Karhun näkemyksestä kirjoitti Sanna Vilkman. Oi, katso:

Kulttuurivieras, näytelmäkirjailija E.L. Karhu sai tarpeekseen taiteilijoiden hulluuden romantisoinnista: "Oikeasta hulluudesta on glamour kaukana"

...

"Kännyköihin saa nykyään käännösohjelmia, jotka kääntävät oman puheesi vieraalle kielelle. Testimme osoittaa, että ravintolan sijainnin voi kysyä, mutta ei juuri muuta."

Aiheesta kirjoitti Petri Kivimäki. Oi, katso:

Voiko Google-kääntäjän avulla selvitä ulkomailla? – Testasimme puheenkääntäjän aidossa tilanteessa

...

"Kansallisuudella on väliä, kun Oscar-palkintoja jaetaan. Tämä käy ilmi vastikään julkaistusta australialaistutkimuksesta."

Ja onko tämä asia jollekin yllätys? Mutta asiasta kirjoitti Jaakko Mannermaa:

La La Land on kuin luotu Oscar-rohmuksi – Ryan Goslingia lukuun ottamatta

...

"Suosittu sarjakuva Fingerpori täyttää kymmenen vuotta. Suuri osa piirrosten sanaleikeistä on yleisön lähettämiä."

Asiasta kirjoitti Jarmo Koponen:

Pertti Jarlalle tulvii kaksimielisiä ehdotuksia – moni yleisön ideoista päätyy sarjakuvaksi Fingerporiin

...

 "Viisi vuotta sitten Ylen haastattelemat taloustieteilijät ennakoivat Kreikan eroavan valuuttaunionista. Maailman myllerrykset kuitenkin muuttivat tilanteen."

Ja Suomelle lankeaa varsin todennäköisesti miljardilasku.

Asiasta kirjoitti Pauli Lahti. Oi, katso:

Asiantuntijoiden ennusteet synkkenivät: Suomelle lankeaa Kreikan kriisistä miljardilasku

Kuka nyt on pölhöpopulisti!!?

...

Julkisuuteen vuotaneen EU:n komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin nimissä julkaistun raportin mukaan jäsenmaiden halutaan kertovan rehellisesti, mitä ne EU:lta haluavat. Asiasta kertoivat Petri Burtsov ja Simo Ortamo. Artikkelissa sanotaan, että raportin kielenkäyttö on aiempaa realistisempaa ja että liittovaltiomalli on paperissa varsin etäinen kehityssuunta. Oi, katso:

EU pohtii brexitin jälkeistä elämää – "On mahdollista, että EU jää pelkäksi vapaakauppa-alueeksi"

PS Olin itse julkaissut Yhdistyneen kuningaskunnan Brexit-kansanäänestyksen jälkeen Oi kurjulaiset kultamunat -blogissani merkinnän EU ei ollutkaan peruuttamaton!, jossa käsittelin myös sitä, millainen EU:n tulisi minusta olla.

...

"TE-toimistojen urakka on tänä vuonna tehdä miljoona haastattelua. Yle pyysi työttömiä itseään kertomaan, mitä mieltä he ovat haastatteluista."

Asiasta kertoi Ulla Meriläinen. Oi, katso:

Karenssin pelko varjostaa työttömien haastatteluja, joita moni pitää täysin hyödyttöminä

2 kommenttia:

  1. Eutanasiasta sanoisin ihan näin lyhyesti, että isäni kuoli yllättäen melkeinpä kirjaimellisesi suorilta jaloilta. Se oli hänelle yhtään epäilemättä suuri helpotus, koska hän oli elänyt yli kuusikymppiseksi lähes täysin terveenä, mutta alkanut saada pari vuotta ennen kuolemaansa toinen toistaan haittavampia sairauksia. Sitäkin ennen hänen suurimpia pelkojaan oli ollut joutua lojumaan letkuissa vuosikausia.

    Äitini teki elämäntyönsä sairaanhoitajana, ensin apuhoitajana, sittemmin sisätautien ja kirurgian erikoissairaanhoitajana. Näiltä työvuosikymmeniltä hänelle on jäänyt erittäin vahva toivomus eutanasian käyttöönotosta. Hänellä on lompakossaan aina mukana hoitotahto, jossa on elvytyskieltoa ja sensellaista, luen sen sitten joskus.

    Itse pelkään kovin pahoin, että jos joskus tarvitsisin itselleni eutanasiaa, olisi minun kyettävä tekemään se omin voimin. Ellen kykenisi, olisi minun jotenkin voitava saada
    joku matkanjärjestäjä kuljettamaan minut neliraajahalvaantuneena tai muutoin totaali-invalidina Sveitsiin Dignitas-klinikalle.

    En ole toiveikas. Vielä vähemmän toiveikas olen eutanasian vastustajien höpöhöpöttelyyn laadukkaasta saattohoidosta, kun kaiki asianosaiset henkilöt tietävät, ettei Suomessa sellaista oikeasti ole tarjolla kuin harvoille ja valituille, ja se valintakin saattaa olla puhdasta lottoa.

    Piti todeta vain lyhyesti, mutta kävikin näin. Ehkä se on hyvä enne?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti. Laadukas saattohoito olisi tietenkin jonkinlainen ratkaisu, mutta ei näytä siltä, että Suomella tulevaisuudessa olisi yhtään enempää varaa sellaiseen. Eli voin todeta, että kaikki ratkaisut ovat huonoja.

      Poista